Royal Albert Hall

Royal Albert Hall je koncertní hala nacházející se v Londýně, v jižním Kensingtonu. Tato magická budova oválného tvaru je známa po celém světě a byla postavena jako památník prince Alberta, manžela královny Viktorie. Budova byla navržena ve stylu italské renesance a je typická svým oválným tvarem. Koncertní hala Royal Albert Hall je nepřehlédnutelná a v noci nádherně osvícená. Až do dnešní doby se zde konají koncerty, festivaly, konference a také různá sportovní utkání. Mimo jiné se pyšní největšími varhany Velké Británie.

Koncertní halu Royal Albert Hall najdete západně od centra Londýna a jižně od Hyde parku. Nejbližší stanicí metra je South Kensington na lince District, Circle a Piccadilly.  Dále pak je v blízkosti stanice High Street Kensington na lince Circle. Pokud při cestách po Londýně raději využíváte dopravu autobusem, pak můžete jet číslem 70 a 360. Autobusové zastávky se nacházejí necelé 2 minuty chůze od Royal Albert Hall. V blízkosti staví také autobus číslo 52, 9 a 10. Nejbližší vlakovou stanicí je Londýn Victoria.

Stavba Royal Albert Hall jako velkého centrálního sálu věnovaného na podporu umění a vědy byla součástí vize prince Alberta. Po jeho předčasné smrti se uskutečnění této vize ujal předseda představenstva společnosti umění sir Henry Cole. Inspirací návrhu budovy se staly  pro architekty zříceniny románských amfiteátrů. Původním architektem této významné budovy byl Francis Fowke a po jeho smrti jeho úlohu převzal Henry Darracott Scott. Základní kámen Albert Royal Hall položila samotná královna Viktorie v roce 1867. Její slavnostní otevření s úvodním proslovem prince Edwarda se konalo o čtyři roky později, 29. března 1871.

Budova Royal Albert Hall, inspirovaná architekturou severní Itálie, byla postavena ze šesti milionů červených cihel a osmdesáti tisíci bloků dekorativního terakotu. Velkou zvláštností budovy je její střecha. Tvoří jí železná konstrukce vyplněná skleněnými tabulemi. Střechu a dolní část budovy odděluje terakotový pás na němž jsou zobrazeny alegorické skupiny postav znázorňující různé druhy umění, řemesel, vědecké a jiné kulturní činnosti k připomenutí účelu, pro nějž byla budova Royal Albert Hall postavena. Hala této budovy pojme až 8000 návštěvníků. Je tvořena prostornými ochozy a balkony, dvěmi řadami lóží zdobené červeným sametem. Prostředek sálu tvoří kruhový prostor. Je bez sedadel a pojme až 900 lidí. Celému sálu Royal Albert Hall vévodí obrovské varhany.

Navštívit Royal Albert Hall je bezpochyby obrovský zážitek. Každý den se zde konají představení a koncerty, které navštěvují lidé z celého světa. K výběru je toho opravdu hodně. Každoročně se zde koná festival vážné hudby The Proms. Aby jste vstoupili do této krásné koncertní haly, nemusíte vyrazit zrovna za hudbou. Každodenně se zde pořádají prohlídky s průvodci. Prohlédnete si nejen samotnou halu, ale také soukromé královské prostory. Prohlídka se koná každý den mimo středy, od 10.30 do 15.30. Podrobné informace o programu v Royal Albert Hall získáte na www. royalalberthall.com.

Vystupovat v Royal Albert Hall byla pro každého umělce vždy velká pocta. Svá vlastní díla zde uvedl například Verdi, Wagner nebo Elgar. Z umělců populární hudby tato koncertní hala hostila mimo jiné takové umělce jako je Frank Sinatra, Liza Minnelli, Jimi Hendrix, The Beatles, Elton John, Led Zeppelin nebo legendární Abba.

Zatím žádné komentáře - buďte první!

Děkujeme Vám, že chcete komentovat tento článek. Snažte se prosím psát s diakritikou a pokud možno k tématu článku. Váš komentář se neobjeví hned, ale musí počkat na schválení moderátorem. Veškeré příspěvky obsahující reklamu či netýkající se tématu nebudou s největší pravděpodobností schváleny.



TOPlist