Londýnské zajímavosti

Na serveru novinky.cz vyšel zajímavý článek o drobnostech, kterých si při návštěvě Londýna hned tak každý nevšimne – Čeho jste si možná v Londýně nevšimli.

Londýnské oko oslavilo desáté narozeniny

I když byl původní záměr postavit obrovské ruské kolo na břehu Temže plánován jen po dobu osmi let, díky obrovskému zájmu turisté bylo povolení prodlouženo na neurčito a tak mohl tento kolos oslavit v úterý 9. března své desáté narozeniny. Pokud se chystáte v budoucnu navštívit Londýn či si jen tak chcete počíst o tomto díle, v našem článku naleznete veškeré informace, co by vás mohly zajímat.

Británie dává šeku sbohem

Po 350 letech své existence se šeky pomalu loučí – britská platební rada totiž oznámila, že v zemi do devíti let přestane tato forma platebního styku platit. Pro většinu lidí to nepředstavuje prakticky žádný problém, jelikož šeky byly v posledních 20 letech prakticky vytlačeny elektronickými platbami. Stýskat si tak budou jen starší lidé, pro něž je šek stále ještě jedinou známou bezhotovostní platbou a také většině slouží jako prostředek pro získávání důchodu. Osobně zamačkávám slzu při vzpomínce na svou první šekovou knížku od HSBC a na malý rituál pri vyplňování šeku. Více informací najdete v článku Příběh po 350 letech končí, Británie dává šeku sbohem na serveru Aktuálně.cz.

Pozor na focení na veřejných prostranstvích

Bezpečnostní situace se v hlavním městě britského království opět trošku přiostřuje. Policisté v poslední době neváhají lustrovat každého podezřelého návštěvníka této metropole a prohrabat se mu mimo jiné i v paměti jeho digitálního fotoaparátu či kamery. Více si můžete přečíst v článku Fotíte Londýn? Stáváte se podezřelými z terorismu na zpravodajském serveru iDnes.cz.

Britský premiér slíbil voličům, že přibrzdí příliv zahraničních pracovníků

Internetový portál indes.cz přinesl článek, že britská vláda ústy svého premiéra slíbila řešení současné přistěhovalecké situace a sníží počet migrantů do spojeného království. Pro britskou společnost, která byla vždy otevřená nově příchozím ze všech koutů země, to znamená zásadní otázku a vzbuzuje silné diskuse na dané téma. Část britského národa viní příchozí migranty z braní práce původním obyvatelům, na přetřes přichází také bezpečnostní otázky vyhrocené atentáty v New Yorku a později v Londýně – není asi divu, že cca 20% britské populace uvedlo, že v nadcházejících volbách bude zvažovat poslání hlasu jedné z několika krajně extremistických stran.

>>> Článek má pokračování


TOPlist